afonyas mezes fekete tea citromlevel cukorral nyaron hideg telen melegBizonyára Te is számos fajta teát ismersz, az elkészítési és ízesítési módokról nem is beszélve. A teljesség igénye nélkül mutatunk most néhány különleges ötletet arra, hogy mivel dobhatod fel a téli délutánjaid, ha a sötét és hidegből hazaérve forró italra vágysz.

Sokáig luxuscikknek számított a tea, amely a XVII. században érkezett meg Európába. Manapság sokan csak a filteres változatát ismerik és vásárolják, de ha van rá kereted, érdemes a szálas teát is kipróbálni. A teacserje leszedett leveleiből a fajtára jellemző, különböző "utómunkálatok" során lesz fogyasztásra kész a tea. Ezek a munkák általánosságban a következők: a levél hervasztása, fonnyasztása, erjesztése (más néven fermentáció) és végül a szárítás. A fermentáció erőssége alapján négyféle teát ismerünk, a fehér, sárga, vörös és a fekete teát. A zöld tea nincs erjesztve, ezt a fajtát ezért szűz teának  is nevezik.

zold tea alma fahej gyomber kulonleges izesitesu teakFekete teából készíthetsz mézes-áfonyás teát. 1 liter forró vízhez tegyél 3 filteres, vagy 2 teáskanálnyi szálas teát és 3-4 percig áztasd. Közben 2 maréknyi mirelit áfonyát olvassz fel serpenyőben, és egy szűrőn keresztül nyomd ki a levét. Öntsd az áfonyalevet a teához, majd ízlés szerint tegyél bele mézet és citromlevet. Belerakhatod a megpörkölt áfonyát, vagy akár magában is megeheted.

Ugyancsak fekete teából készíthetsz házilag almás-fahéjas ízesítésű italt is. A tűzhelyre feltett teavízbe forrásig tegyél egy szál, vagy több kis darab fahájat (1 ll vízhez elég 5-6 darab, és többször felhasználható), majd vedd ki, és tegyél bele 2 teafiltert, vagy egy púpozott teáskanál szálas fekete teát. Áztasd 3-4 percig. Tedd bele egy megmosott, meghámozott almának a felét, gerezdekre vágva. Az almát azután is bennehagyhatod, hogy a teafüvet már eltávolítottad. Ízesítheted mézzel, cukorral és citrommal, de önmagában is nagyon finom.

Ha pedig szereted a gyömbért, zöld teával kombinálva igen finom italt készíthetsz. Néhány centis megmosott, friss gyömbért reszelj le, és fedő alatt sorrald fel 1-1,5 liter vízben. A zöld teafajtákhoz ne használj lobogó vizet, várd meg, amíg néhány fokot lehűl. Tegyél az edénybe 1-2 filteres vagy 1 csapott teáskanál zöld teát és hagyd benne 2 percig. Ízesítsd mézzel, citrommal, de egy narancs levét is belefacsarhatod. Forrás: konyhasziget